Що таке кетоз у корів?

У ветеринарії говорять про кетоз, якщо в крові спостерігається посилене утворення ацетону, метаболіту з обміну речовин. Кетоз, який ще називають ацетонемією, – це порушення енергетичного обміну. Це найважливіше метаболічне захворювання молочної худоби і зустрічається до 90% у ранню лактацію, період із найвищим дефіцитом енергії.

Печінка, як центральний орган обміну речовин, піддається впливу найбільших навантажень в період навколо отелення (транзитна фаза). Зменшення споживання корму відбувається паралельно зі збільшенням потреби в ньому. Після отелення дуже складно, або часто навіть неможливо, повністю задовольнити ці потреби за рахунок споживання корму. Високопродуктивна корова неминуче повинна використовувати запаси тіла, щоб компенсувати нестачу поживних речовин.

У багатьох тварин у цьому випадку розщеплений жир не може бути інтегрований до енергетичного обміну, оскільки необхідної для цього глюкози також не вистачає. В результаті у корів виникає кетоз.

Кетози – це сьогодні одне з найпоширеніших захворювань обміну речовин високопродуктивних корів, що призводить до значних економічних втрат.

JOSERA Cattle standing in the feeding stand

Як розпізнати чи хвора корова на кетоз?

Кетоз поділяють на субклінічну та клінічну фазу. У корів, що страждають на субклінічний кетоз, можна спостерігати наступні симптоми, які не відразу помітно:

  • більш тверді фекалії, але також діарея
  • відсутність апетиту
  • втрата ваги

З іншого боку, клінічні симптоми є специфічними і можуть безпосередньо вказувати на кетоз:

  • запах ацетону
  • блискучі і стислі до дископодібної форми фекалії
  • хитка хода
  • нервозність/лякливість
  • агресивність

Ви не впевнені, чи є у Вашої корови кетоз?

Зробіть аналіз крові, сечі та молока корови.

Як розвивається кетоз?

Годівля високопродуктивної корови – це прогулянка між кетозом та ацидозом. Через швидке зростання молочної продуктивності після отелення спостерігається висока віддача молочного цукру. Крім того, виникає висока потреба в енергії для синтезу молочного білку. Метою є до 50-го дня лактації перетворити негативний енергетичний баланс на позитивний.
Корови здатні врівноважувати частину енергетичного дефіциту за рахунок використання жирових запасів організму. Можливе використовування запасів енергії тіла до 25%.
Швидка мобілізація жиру в організмі сприяє розвитку порушень обміну речовин. При надмірній мобілізації печінка не може метаболізувати всі вільні жирні кислоти. Результатом є розвиток жирної печінки та кетоз, що в свою чергу сприяє розвитку інших захворювань, таких як мастит, кісти яєчників, захворювання копит та ендометрит.

Скільки коштує кетоз у корів?

Фінансова шкода внаслідок кетозу виникає зокрема через …

  • зменшення споживання корму,
  • підвищену сприйнятливість до захворювань вим’я та копит,
  • погану плодючість,
  • знижену молочну продуктивність
  • а також вищу частку вибракування.
JOSERA save money

Якщо корова захворіє на кетоз, це може призвести до наступних витрат:

  • одноразові витрати на лікування на ін’єкційний набір, час тощо
Що?Скільки?
глюкоза5,30 €
кальцій5,00 €
P-болюс5,00 €
Kexxtone болюс40,00 €
Ін’єкція для обміну речовин20,00 €
  • зниження продуктивності
  • більша сприйнятливість до хвороб
  • вибування тварин

При кетозі витрати можуть сягати до 200-400€ на тварину (*розрахунок наведено як приклад витрат німецького фермера).

Увага, жирна печінка! Яку роль відіграє печінка при кетозі?

Сьогоднішній високий рівень продуктивності неминуче призводить до супутнього негативного балансу енергії на початку лактації. Печінка в цей період зазнає надзвичайного навантаження. Часто спостерігається кетоз або ожиріння печінки.

При цьому печінка вважається центральним органом обміну речовин, як це показано на малюнку нижче.

Перевантажена печінка вже не справляється зі своїми завданням. Корови стають більш сприйнятливими до хвороб – особливо до кетозу!

Тому важливо захистити печінку і запобігти ураженню печінки. Як це можна зробити, Ви дізнаєтесь в наступному розділі.

Корисно знати!
Печінка корови важить 4-10 кг і, отже, є її найважчим органом. Вага може коливатися, в залежності від породи.

DairySafe – щоб печінка не була жирною та млявою!

Для попередження ураження печінки спеціалізована добавка JOSERA DairySafe з пакетом діючих речовин LSP.
DairySafe допомагає печінці детоксикувати аміак, утворювати сечовину, детоксикувати білірубін та медикаменти.

Крім того, DairySafe веде до:

  • зниження сприйнятливості до хвороб
  • кращої запліднюваності
  • більшого споживання кормів для високої продуктивності
  • менша частка вибраковування
JOSERA bag of DairySafe

Що таке LSP?

DairySafe містить інноваційний пакет активних компонентів LSP, пакет захисту печінки.

Ретельне поєднання діючих речовин, захищених від розщеплення в рубці, підтримує функцію печінки. Надлишок жиру може виводитися з організму або краще метаболізуватися.
LSP – пакет діючих компонентів з біологічно активними речовинами, які підтримують роботу печінки та стабілізують обмін речовин у транзитній фазі.

  • ефективна концентрація
  • діючі речовини, захищені від розщеплення в рубці
  • ефекти синергії (фізіологічні переваги)
  • набагато дешевше, ніж окремі компоненти
JOSERA Logo Leberschutzpaket

Як працює DairySafe?

DairySafe …
… знижує мобілізацію жиру
… сприяє глюконеогенезу та підвищує рівень цукру в крові
… знежирює печінку та покращує її працездатність

Наведена нижче графіка робить дію зрозумілою.

Малюнок 1: Хребтовий жир під час транзитної фази з використанням Dairysafe.

Малюнок 2: Вміст ß-гідроксибутирату в крові (BHB).

Як і коли використовувати DairySafe?

DairySafe – це спеціалізований продукт для молочних корів:

  • за три тижні до та п’ять тижнів після отелення: до 200 г на тварину / добу
  • у подальшій лактації (до 90 днів): від 100 до 200 г на тварину на добу для підтримки обміну речовин та забезпечення високої продуктивності

Які переваги має стадо від DairySafe?

  • більш ефективна печінка
  • вища молочна продуктивність
  • більший вихід продукції від здорових тварин

Які переваги отримуєте Ви, як фермер, від DairySafe?

тварини набагато здоровіші:

  • краща запліднюваність
  • підтримка та покращення здоров’я печінки

висока рентабельність

  • більше молока
  • зменшення ветеринарних витрат
  • покращення відновлення стада

Ви економите гроші та час!

  • 300 євро за випадок кетозу (втрата молока, лікування, вторинні захворювання)
  • відсутні метаболічні та вторинні захворювання
  • краща запліднюваність
  • менше вибракування через проблеми з обміном речовин

Який досвід здобули фермери з DairySafe?

Багато фермерів вже користуються DairySafe з повним задоволенням, і результатом можна пишатися! На підприємстві на півночі Гессена з 600 голштинами-фрізами кетози були зменшені з початкових 20% до 5%. Корови знову теляться та їх легше доїти.

Як виник цей досвід?

Перед використанням DairySafe тваринам згодовували пропіленгліколь. За допомогою аналізу крові було виявлено та задокументовано у системі управління стадом 20% кетозів.

Далі DairySafe згодовували коровам по 200 г на тварину в день через загальний змішаний раціон за 21 день до і 14 днів після отелення.
Результат: кетози були зменшені з 20% до 5%.
Крім того, було заощаджено 1,6 т дорогого пропіленгліколю.

До якої товарної лінійки JOSERA слід відносити DairySafe?

JOSERA DairySafe належить до лінії PERFORMANCE JOSERA. Продукція лінійки PERFORMANCE є інноваційною, високопродуктивною та служить для досягнення амбітних господарських цілей.

Вас також можуть зацікавити:

JOSERA DairyPilot – підвищуйте зараз молочну продуктивність Вашого стада

JOSERA dairypilot performance illustration

Мета Вашого підприємства – збільшити продуктивність Вашого стада? Або для Вас важливі здоров’я та стійкість до захворювань Вашого стада?

Що таке захворювання блутанг (блакитний язик)?

JOSERA tongue of a cow

Що таке вірус блутангу та на що Ви повинні звернути увагу? Детальніше про симптоми цього захворювання, які лікувальні та які профілактичні підходи існують читайте в посібнику JOSERA.


Контакт та сервіс

Вам потрібна більш детальна інформація чи порада? Чим точніше Ви вкажете, що Вас цікавить, тим краще ми зможемо Вам допомогти. Жоден товар не можна замовити безпосередньо через вебсайт. Зверніться будь ласка за номером телефону або заповніть анкету нижче і ми з радістю повідомимо Вам контакти найближчого до Вас представника JOSERA.

 
Телефон для довідок: з 09:00 до 18:00 +38 (050) 367 67 65